lauantai 15. huhtikuuta 2017

Värikäs sushikulho



Pääsiäisenä kokkaillaan tyypillisesti erilaisia lammasherkkuja, mutta minun tämän kertainen pääsiäiseni koostuu sen sijaan lähes pelkästään kalasta. Ja miksikäs niin? Olen yksin kotona, joten käytän tilaisuuden hyväkseni ja kokeilen kahta eri kalaruokaa. Joskin tämä sushikulho olisi erittäin helppo toteuttaa myös kanaversiona kala-allergiselle, paistaisi vaan kahdella eri pannulla. 

Kulhoruuat ovat olleet muotia jo hyvän tovin, ja ei ihme, sillä ne ovat usein kauniita ja houkuttelevia. Olen itse mieltänyt kyseiset taideteokset jossain määrin sellaiseksi piiperrykseksi, ettei energiani millään riittäisi niin yksityiskohtaiseen hiomiseen. Lähdin kuitenkin ajattelemaan omaa kulhoani niin, että hyödyntäisin mahdollisimman paljon valmiita juttuja. Kuten avokadoa, retiisiä, edamamepapuja (pakastettuja) ja garia. Käytännössä vain viipaloin ja sekoitin muutaman jutun. Niiden lisäksi pitää tietenkin valmistaa riisi ja teriyakilohi, mutta homma ei kuulosta enää yhtään niin työläältä.



Sushikulho


2 dl sushiriisiä
2 rkl sushietikkaa
400 g lohta
öljyä paistamiseen
suolaa
0,5 dl sakea
0,5 dl soijakastiketta
0,5 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
3 rkl sokeria
1 avokado
1,5 dl edamamepapuja
4 retiisiä
2 rkl garia (+punajuurilientä)
1 tl wasabia
2 rkl majoneesia
salaatinlehtiä
seesaminsiemeniä

Tästä määrästä tulee annoskoosta riippuen kaksi isoa tai neljä pientä kulhollista. Valmistele ensin lisukkeet. Siivuta avokado ja retiisit. Voit liottaa retiisejä hetken kylmässä vedessä. Jos haluat, voit värjätä pikkelöidyn inkiväärin eli garin tilkalla punajuurilientä. Sekoita wasabi ja majoneesi.

Valmista riisi paketin ohjeen mukaisesti. Mausta riisi valmiilla sushietikalla. Nosta jäähtymään hetkeksi ja valmista sillä välin kala.

Leikkaa kala siivuiksi. Paista siivuja pienessä öljytilkassa hetki molemmin puolin (pintaan vähän väriä, ei läpikypsäksi) ja ripottele pintaan hieman suolaa. Nosta kalat lautaselle ja pyyhkäise pannulta enimmät rasvat.

Kaada pannulle sake, soijakastike, inkiväärijauhe, valkosipulijauhe ja sokeri. Kuumenna, kunnes seos kiehuu ja laske lämpötilaa. Anna teriyaki-kastikkeen kiehua hiljalleen niin pitkään, kunnes se alkaa paksuuntua (5-10 minuutin sisällä). Nosta kalapalat kastikkeeseen ja kypsennä vielä muutama minuutti.

Laita kulhoon alimmaiseksi riisiä. Nosta päälle lohi sekä kastiketta. Nostele muut ainekset kulhoon ja koristele lopuksi seesaminsiemenillä.

6 kommenttia:

  1. Kaunis annos. Jaksatko muuten syödä aina puikoilla koko annoksen? ;) Minä aina lannistun ja lapioin loput haarukalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Ja hyvä kysymys :D Yleensä selviän puikoilla melko pitkään, mutta kaikki jäljelle jäänyt tai puolihajonnut piiperrys jää kyllä haarukan tehtäviksi!

      Poista
  2. Kulhoruoista sushibowlit ovat kyllä suosikkieni joukossa. Todella kaunis kulhoateria sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofia! Tästä tuli kyllä heti myös mun suosikki, ja sopii hyvin varsinaisen sushin sijaan, kun se on paljon vaivalloisempaa :)

      Poista