perjantai 3. maaliskuuta 2017

Banh mi -kanapatonki



Yksi itselleni entuudestaan tutuista vietnamilaisista ruuista oli banh mi -patongit, joten tiesimme mitä haimme ensimmäiseltä katuruokakokemukseltamme Saigonissa. Tosin kyseinen versio oli kovin erilainen kuin olin aikaisemmin nähnyt, sillä kanan sijaan patongin väliin päätyi naudanlihaa ja majoneesin sijaan paistettu kananmuna. Korianteri ja chili löytyivät, mutta porkkanat ja kurkut puuttuivat. 

Myöhemmin söimme kyllä tuttuja kanaversioita, ja niitä lähdin kokeilemaan myös kotikeittiössä. Vaikka Suomesta ei saakaan vastaavanlaista patonki (ohut, rapea kuori ja pehmeä sisus), tuli kokonaisuudesta ihanan paljon alkuperäistä muistuttava.



Banh mi -kanapatonki


1 limetin mehu
2 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 punainen chili
1 yksikyntinen valkosipuli
1 tl sokeria
3 kanafilettä

3 porkkanaa
1/2 dl vettä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa

puolikas kurkku
nippu korianteria
majoneesia
punainen chili
iso patonki

Aloita valmistelut marinoimalla kana. Sekoita marinadin ainekset ja sekoita kanafileiden kanssa. Laita kanat ja marinadi tiiviiseen astiaan ja anna maustua useamman tunnin ajan, tai vaikka yön yli. Paista kanoihin nopeasti pannulla ruskistunut pinta ja nosta uunivuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa kypsäksi. Kääri kanat folion sisään odottamaan.

Pikkelöi porkkanat noin tuntia aikaisemmin. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Laita muut aineet kattilaan ja kiehauta nopeasti. Laita porkkanat rasiaan ja kaada neste päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa noin tunti. Nosta porkkanat kuivumaan talouspaperin päälle.

Leikkaa kurkusta vetinen keskiosa pois. Siivuta loput osat ohuiksi tikuiksi. Halkaise patonki ja sivele sen pintaan majoneesia. Leikkaa kanat siivuiksi ja nosta majoneesin päälle. Lisää porkkanat ja kurkut. Leikkaa nippu korianteria päällimmäiseksi ja paina patonki kiinni. Leikkaa neljään osaan. 

Tarjoile punaisten chilipalojen kera (poista siemenet, jos et halua kovin tulista versiota).


2 kommenttia:

  1. Oih, onpa herkullisen kuulloiset patongit!!! Nuo pikkelöidyt porkkanat herättivät erityisesti mielenkiintoni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näissä on ihanan raikas maku! Ja pikkelöidyt porkkanatkin on kivoja, kun eivät ole ihan överietikkaisia :)

      Poista