perjantai 16. joulukuuta 2016

Talvinen valkosuklaa-vadelmakakku



En ole mikään kovin ihmeellinen kakuntekijä, joten kaikki upeat viritelmät voi unohtaa heti kättelyssä. Joskus on kuitenkin kiva juhlistaa arkea tai lomaa kakulla, sillä kakku ei voi tehdä muuta kuin hyvälle tuulelle. Täytekakku vielä erityisen hyvälle.

Söin eräässä tapahtumassa odottamattoman hyvää valkosuklaa-vadelmakakkua, jonka täyte oli hieman kohmeinen (ehkä vahingossa). Vaikka itsenäisyyspäivää juhlitaan yleensä sinivalkoisin leipomuksin (muilla, ei meillä), niin tällä kertaa oli pakko saada vadelmaa.



Vadelmakakku on parhaimmillaan tuoreilla vadelmilla ja kermavaahdolla täytettynä, mutta koska keskitalvella on usein tyydyttävä pakastevadelmiin, joskus vielä ulkomaisiin, on tämä kiehautettava hyytelötäyte ihan toimiva. Valkosuklaakreemiä saattaa jäädä yli, mutta lopun voi käyttää johonkin muuhun. 

Kakun koristelun suhteen minulla oli jonkinlaisia tavoitteita, mutta lopulta olin liian kärsimätön ja tein juustohöylällä valkosuklaasta eri kokoisia paloja. Sekundäärinen visioni oli tehdä kakun päälle "lumiveistos" ja lähtökohdat huomioiden siitä tuli ihan hauska.



Valkosuklaa-vadelmakakku


3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl jauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

200 g pakastevadelmia
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
2 liivatelehteä

100 g voita
3 dl tomusokeria
100g valkosuklaata
1 dl ranskankermaa

1 dl paahdettuja mantelilastuja
50 g valkosuklaata
muita kakunkoristeita

Valmista pohja jo edellisenä päivänä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Sekoita. Kaada kakku leivinpaperilla vuorattuun pieneen irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 5 minuuttia ja sen jälkeen 160 asteessa puolisen tuntia. Kokeile tikulla onko kakku kypsä, jäähdytä ja kumoa/nosta pois vuoasta. Leikkaa pohja kahtia.

Laita vadelmat, vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua viisi minuuttia. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Purista vedet liivatteista ja sekoita kuumaan täytteeseen. Anna täytteen jäähtyä n. 20 min.

Aseta alempi pohjapala takaisin irtopohjavuokaan. Kaada jäähtynyt vadelmatäyte varovaisesti päälle ja levitä tarvittaessa. Laita vuoan päälle kelmu ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kun täyte on hyytynyt, voit nostaa päällimmäisen kakkupohjan täytteen päälle. Jätä jääkaappiin yön yli.

Vatkaa kreemiä varten pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä. Sekoita suklaa tomusokerivaahtoon ja lisää ranskankerma (huoneenlämpöinen). Vatkaa tasaiseksi kreemiksi.

Nosta kakku vuoasta ja kuorruta kreemillä esimerkiksi veitsen avulla. Koristele reunat pannulla tai uunissa paahdetuilla mantelilastuilla. Sulata loppu suklaa ja levitä se puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi leivinpaperilla päällystetyn leikkuulaudan päälle. Nosta jääkaappiin ja odota, kunnes suklaa on jähmettynyt. Vuole juustohöylällä lastuja ja koristele kakku. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti