torstai 1. syyskuuta 2016

Perjantain 3 x kasvispizza



Vietämme pizzaperjantaita vähintään kerran kuussa (ja siinä välissä vaikkapa nacho- tai pastaperjantaita) ja se tarkoittaa sitä, että valmistelut pitää aloittaa jo keskiviikkona. Joten sorry, tämä tulee vähän myöhään, mutta vinkiksi jo ensi viikolle. Taikina kannattaa laittaa tekeytymään jääkaappiin jo pari päivää aikaisemmin, sillä maku on paljon parempi ja toisaalta pizzan saa nopeammin uuniin työpäivän jälkeen.

Pizza on yksi niistä ruuista, joka ei kaipaa lihaa ollakseen herkullista. Kasvispizzat onkin vakiovieraita tässä keittiössä, joskin toinen kestosuosikkimme on italian sausage -tyyppinen pizza (toimii myös pannupizzana). Tällä kertaa täytteeksi tuli mm. grillattua munakoisoa, puolikuivattuja kirsikkatomaatteja ja vuohenjuustoa, herkkusieniä, pinaattia ja vuohenjuustoa sekä perinteinen tomaatti-mozzarella-basilika.



Pizzapohja


Aloita pohjan tekeminen jo pari päivää aikaisemmin. Sekoita 4dl viileää vettä ja 1/4 palaa hiivaa. Lisää 4dl vehnäjauhoja ja sekoita. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.

Lisää seuraavana päivänä 2tl suolaa ja 1,5rkl oliiviöljyä. Alusta taikinaan n. 5dl jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja ei tartu kulhon reunoihin. Peitä kulho taas kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.

Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo kaulimen avulla ohueksi pohjaksi leivinpaperin päälle. 




Tomaattikastike


Tästä määrästä tulee hieman reilusi kolmelle pizzalle, joten jos käytät hyvin vähän kastiketta, kannattaa määrä puolittaa. Nosta 2 tölkkiä hyvää tomaattimurskaa (Mutti) valumaan siivilään. Raasta 2 valkosipulinkynttä ja revi kourallinen basilikan lehtiä pienemmiksi paloiksi. 

Sekoita murska, valkosipuli ja basilikat. Lisää vielä 3/4tl suolaa, kunnon rouhaisu mustapippuria sekä 2rkl oliiviöljyä. Anna maustua pöydällä vähintään tunnin ajan.



Täytteet


Leikkaa puolikkaasta munakoisosta ohuita siivuja ja itketä ne. Puhdista muutama herkkusieni ja siivuta. Kuumenna paistinpannu (tai grilli) ja paista munakoisot molemmin puolin, kunnes pinta on ruskea (käytä vähän öljyä). Nosta jäähtymään.

Lisää öljyä pannulle ja paista herkkusienet. Nosta nekin jäähtymään ja vähennä lämpöä. Lisää kaksi kourallista pinaatin lehtiä ja paista kunnes ne menevät kasaan.

Levitä pizzojen päälle tomaattikastiketta sekä kerros haluamaasi raastettua juustoa. Lisää täytteet päälle (edellä mainittujen lisäksi esim. puolikuivattuja kirsikkatomaatteja, vuohenjuustoa, basilikaa, mozzarellaa). Paista pizzoja 225-asteisessa uunissa niin pitkään, että niiden pinta on ruskistunut ja kuplii.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti