maanantai 27. huhtikuuta 2015

Sitruuna-mantelijäädykekakku



Kevät tuo tullessaan lukuisat kepeät juhlat ja oli ne sitten valmistujaisia, synttäreitä tai juhlapyhiä, niin jotain kivaa tarjottavaa on aina loihdittava. Blogiringin ja Valion kampanjassa keskitytään juhlapöydän makeaan puoleen erilaisten tuorejuustojen merkeissä. Ihanien juhlatarjottavien lisäksi näitä tuorejuustoja voisi mielestäni hyvin käyttää sellaisenaan, vaikka kaurakeksin päällä nautittuna, sillä uudet Valio Viola® tuorejuustot ovat ihanan pehmeitä ja täyteläisen makuisia, tuoreesta maidosta valmistettuja. Uudistetut tuotteet ovat myös laktoosittomia ja tulevat kauppoihin 1.5. alkaen.

Minä suunnittelin kaksi erilaista makeaa herkkua keväiseen julhapöytään ja ensimmäinen niistä on sitruuna-mantelijäädykekakku. Kakussa on mantelipohjien välissä lempeän sitruunainen ja pehmeän kermainen täyte, jonka maku tulee Valio Viola Sitruuna tuorejuustosta ja valkosuklaasta. Kakun koristeena oleva rapea mantelikrokantti kruunaa kepeän juhlakakun, joka maistuu varmasti sekä lapsille että aikuisille. Kakku on parhaimmillaan hieman kohmeisena, mutta se ei valu sulaessaan vaan pysyy hyvin kasassa.


Mantelipohja

100g mantelijauhetta
1,5dl tomusokeria
4 valkuaista
0,5dl fariinisokeria
1tl raastettua sitruunankuorta

Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää fariinisokeri. Sekoita valkuaisvaahto manteliseokseen ja lisää sitruunankuoriraaste.

Tästä määrästä tulee kolme pientä (halkaisija n. 16cm) tai kaksi isompaa pohjaa. Piirrä irtopohjavuoan avulla leivinpaperille hieman vuoan pohjaa pienempi ympyrä (2 tai 3 koosta riippuen). Käytä tarvittaessa kahta peltiä. Lisää mantelipohjataikina tasaisesti malliympyräin sisälle.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 15min ja anna jäähtyä.


Sitruunajäädyke

4 keltuaista
2rkl tomusokeria
100g valkosuklaata
200g Valio Viola Sitruuna tuorejuustoa
2dl kuohukermaa

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja jäähdytä. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeria vaaleankeltaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon jäähtynyt valkosuklaa ja vatkaa kevyesti. Lisää Valio Viola Sitruuna tuorejuusto ja vatkaa hetki. Vatkaa lopuksi kuohukerma omassa astiassaan ja yhdistä tuorejuustoseokseen.

Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla. Tiputa alimmaiseksi mantelipohja ja lisää sen päälle jäädykemassaa. Omassa kakussani oli kolme kerrosta, joten sama toistetaan vielä kahdesti (matalammassa/halkaisijaltaan isommassa kakussa vastaavasti vain kaksi kerrosta).

Taittele kelmun päät kakun päälle ja nosta kakku pakastimeen yön yli. Ota kakku sulamaan jääkaappiin noin viisi tuntia ennen tarjoilua. Koristele juuri ennen tarjoilua mantelikrokantilla (valmista etukäteen) ja kermavaahdolla.

Mantelikrokantti

3rkl mantelirouhetta
1,5rkl fariinisokeria

Kuumenna mantelirouhetta ja fariinisokeria pannulla. Kun sokeri on sulanut, kaada mantelirouhe leivinpaperin päälle jäähtymään. Rouhi jäähtynyt krokantti pienemmiksi muruiksi.

Koristeluun

2dl kuohukermaa
sokeria



Yhteistyössä Valio

2 kommenttia:

  1. Ihanalta vaikuttaa tämä ohje, pääsee varmasti kokeiluun johonkin kesäjuhlaan! Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Tää oli hauska kokeilu, maistui sekä kohmeisena jäädykkeenä että jo sulaneena (kun ei kuitenkaan valunut).

      Poista