perjantai 17. huhtikuuta 2015

Lime-vadelmasima ja cashew-kinuskidonitsit


Ihan uskomaton fiilis, että kevät on taas täällä! Ja mistä sen tietäisi paremmin kuin vapusta, oli sää sitten mikä tahansa. Vappuun kannattaakin alkaa jo valmistautumaan piakkoin, sillä paras vappusima valmistuu viileässä lämpötilassa noin viikossa. Siman tekeminen itse on todella helppoa, joten kannattaa kokeilla!

Perinteinen vappusima tuo mieleen lapsuuden, limetillä ja vadelmilla maustettu versio taas kuplivan iloisen hetken ystävien kesken. Miksipä simaa ei voisi tarjoilla jääpalojen kera kauniista kristallilasista?



Blogiringin ja Suomen Sokerin vappukampanjassa haastettiin kokeilemaan vappusiman lisäksi Dansukker Fariinisokeria muidenkin vappuherkkujen valmistamisessa. Monet meistä käyttävät perinteisen siman valmistukseen puoli pakettia fariinisokeria, jolloin toinen puoli paketista jää helposti kovettumaan kaapin perälle.

Omaan lime-vadelmasimaohjeeseeni kuluu kokonainen paketti fariinisokeria, mutta mikäli haluat valmistaa puolikkaan erän tai korvata puolet fariinisokerista tavallisella valkoisella sokerilla (jolloin simasta tulee hieman vaaleampaa), kannattaa loput käyttää ehdottomasti kinuskidonitseihin. Limetillä maustetut ja cashewpähkinöillä koristellut pehmeät kinuskidonitsit ovat nimittäin aivan takuuvarma vappuhitti!


Lime-vadelmasima


Leikkaa kuorimaveitsen avulla kahdesta hyvin pestystä limetistä varovaisesti kuoret pois. Leikkaa sen jälkeen limetin valkoinen osa pois ja lohko hedelmäliha muutamaan palaan.

Kuumenna kattilassa 2l vettä ja kun vesi kiehuu, lisää 500g Dansukker Fariinisokeria ja ota kattila pois levyltä. Lisää 3dl vadelmia, limetin hedelmäliha ja vihreä kuoriosa sekä 2l huoneenlämpöistä vettä. Odota, että seos on kädenlämpöistä ja lisää sitten herneen kokoinen pala tuorehiivaa, joka on liotettu pieneen määrään vettä. 

Peitä kattila hyvin ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Siivilöi sima seuraavana päivänä ja pullota. Lisää jokaiseen pulloon 1tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. 

Siman valmistumisaika on viileässä noin viikko ja huoneenlämmössä muutama päivä. Tarjoile lime-vadelmasima jääpalojen, sitruunamelissan ja limelohkojen kera.




Cashew-kinuskidonitsit


Lämmitä 3dl kevytmaitoa ja liota siihen puoli palaa hiivaa. Lisää 0,5tl suolaa, 1,5dl sokeria, 1 kananmuna ja 50g voita sulatettuna. Raasta yhden limetin kuori ja lisää taikinaan. Lisää vehnäjauhoja 9-10dl ja sekoita taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Anna kohota tunnin ajan.

Jauhota alusta kevyesti ja kaulitse taikinasta 1-1,5cm paksuinen. Leikkaa sopivalla pyöreällä muotilla paloja (n. 16kpl). Anna palojen kohota puolisen tuntia.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa 1kg kookosrasvaa (tai 1l rypsiöljyä) 175-asteiseksi. Tee donitsin keskelle pieni reikä esimerkiksi varrastikulla ja isonna sormilla oikean kokoiseksi. Nosta muutama donitsi kerrallaan öljyyn kypsymään.

Kypsennä donitsit molemmin puolin. Sopiva aika on reilu minuutti per puoli. Tarkista kokeilukappaleesta kypsyys sisältä, niin tiedät sopivan kypsennysajan. Nosta valmiit donitsit talouspaperin päälle valumaan.

Tee kuorrute: Laita kattilaan 2dl Dansukker Fariinisokeria ja 2dl kuohukermaa. Kuumenna ja sekoita koko ajan. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin kymmenen minuutin ajan, kunnes seos on paksuuntunut. Lisää 3rkl voita ja sekoita hyvin. 

Dippaa donitsit välittömästi kinuskiin ja koristele rouhituilla cashewpähkinöillä.



Yhteistyössä Suomen Sokeri


4 kommenttia:

  1. Tein vasta donitseja uudella donitsipellilläni, ja niistä tuli hyvän makuisia, muttei oikein donitsisia. Olivat niin kuin kaupassa myytävät sitruunapullat. Pitää testata jotain muuta ohjetta, ehkä just tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donitsipelti olis kyllä kiva, jos ei jaksa rasvassa paistaa. Näitä donitseja kannattaa kyllä kokeilla, mielestäni taikina oli maukas (ei sellainen kakkutaikinamainen). Mutta tietty tuo kuorrute oli ehkä ihan parasta, jos kinuskista tykkää :)

      Poista
  2. Oi kuinka kivat maut! :)

    VastaaPoista