torstai 2. huhtikuuta 2015

Kiinalainen arkiruoka: Ants-climb-tree



Helmikuisessa Makukellarin järjestelmässä kiinalaisen ruuan teemaillassa kokkailtiin erästä kiinalaista arkiruokaa, jolla on ehkä maailman hauskin nimi: ants-climb-tree. Nimi tulee siitä, että ruokaan käytetään suhteellisen pieni määrä jauhelihaa, joka hajoaa pienenpieniksi muruiksi, jotka näyttävät muurahaisilta. Näin köyhemmät perheet ovat syöneet liharuokaa, jonka valmistukseen riittää vain 200g jauhelihaa per kahdeksan ruokailijaa.

Ruoka on varsin vaatimattoman näköinen, mutta varsin maukas ja yleisesti ottaen myös tulinen. Vaikka ruuassa on paljon mukana vermiselliä, syödään ruoka perinteisesti riisin kera. Riisi myös vähentää tulisuutta, joten siksi se on ihan hyvä lisä. Miedommin maustettua jauhelihaseosta voisi ihan hyvin syödä sellaisenaankin.

Olen muokannut tätä ohjetta hieman ja vaihtanut kevätsipulit korianteriin, jota minulla sattui olemaan. Doubanjiang-chilitahnaa voi kysellä aasialaisia tuotteita myyvistä etnisistä kaupoista.

Ants-climb-tree, jauhelihaa kiinalaisittain


Aloita raastamalla kaksi valkosipulinkynttä ja pieni pätkä inkivääriä. Kuumenna kasarissa 2tl öljyä ja lisää siihen 5rkl kiinalaista chilitahnaa (Doubanjiang). Pyörittele tahnaa pannulla, kunnes se on lämmennyt ja haistat tahnan tuoksun. Lisää 200g sika-nautajauhelihaa ja paista kypsäksi.

Lisää pannulle valkosipulit ja inkivääri. Sekoita muutaman kerran ja lisää 5dl kiehuvaa vettä. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Mausta sitten 1rkl soijakastikkeella, 1rkl sokerilla ja 0,5tl suolalla. Lisää joukkoon 3 kerää vermiselliä.

Anna vermisellin kiehua hiljalleen kastikkeessa. Voit leikata kypsyneet vermisellit pienemmiksi paloiksi saksien avulla suoraan pannulla. Lisää lopuksi kastikkeen päälle iso kasa tuoretta korianteria ja lurauta hieman seesamöljyä mausteeksi.

10 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvää! Ja olihan meillä lystiä :)

    VastaaPoista
  2. Oli todella hauska ilta! Ja kiva oli löytää muiden herkkujen lisäksi uusi arkiruoka :)

    VastaaPoista
  3. Muurahaisia ruoassa, hahah :D
    Tää kuullostaa hyvälle. Voitko suositella jotain korvaavaa chilitahnaa tähän respetiin käytettäväksi, jos reitille ei osu ihan joka päivä etniset kaupat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oltiin hieman hämillämme tämän ruokalajin nimen kuultuamme :D Olen muuten itse käyttänyt tähän myös sitä korealaista chilitahnaa (mitäs se nyt olikaan, just ilmeisesti marketteihinkin tullut), sopii varmasti kaikki sellaiset, joita kärsii laittaa edes muutaman ruokalusikallisen ;)

      Poista
  4. Hauska nimi;) Tuo voisi toimia myös soijarouheella,kun en syö lihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä! Ja soijarouhetta pitäisi joku kerta kokeilla itsekin, nyt kun olen siitä vähän innostunut :)

      Poista
  5. Hei, ihanaa että löysin blogisi.
    Paljon ruokia joita aion kokeilla, tervetuloa tutustumaan minun ruokajuttuihini
    www.scarletswalk.com

    Hyvää illan jatkoa

    Scarlet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Scarlet! Käynpä tutustumassa :) Mukavaa viimeistä pääsiäislomapäivää!

      Poista
  6. Voi miten tämä onkaan hyvää! Ja niin kätevä arkiruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tästä tulee kyllä meidän vakioruoka, niin helppoakin!

      Poista