sunnuntai 4. elokuuta 2013

Lammasta pitan välissä (pulled lamb)


Kaikki pehmeän (tai rapean) leivän väliin kääritty on poikkeuksetta hyvää. Lammas on yleensä myös erittäin hyvää. Leipä+lammas on jo ihan älyttömän hyvää!

Pulled porkista inspiroituneena päätin tehdä vähän niin kuin pulled lambia (joka on kai ihan oikea ruokalaji eikä mikään oma väännökseni). Haudutin lammasta uunissa viitisen tuntia, koska aikaa oli käytettävissä paljon, mutta hieman vähempikin varmasti riittäisi murean riivittävään lampaan paistiin.

Pulled lamb (4-6 annosta): Paloittele n. 600g lampaan paistia keskikokoisiksi paloiksi ja asettele uunipataan. Lisää pataan 3/4dl soijakastiketta, 1,5dl vettä, muutamia laakerinlehtiä sekä kuorittuja ja puolitettuja valkosipulinkynsiä. Nosta pata uuniin ja hauduta kannen alla 150-asteen lämmössä viitisen tuntia. 

Kun liha on muhinut tarpeeksi, nosta se lautaselle tms. astiaan ja riivi haarukalla. Liha on niin mureaa, että se halkeilee ihan itsekseen. Ota padasta lientä ja valele sitä lihan sekaan.

Pita-leivät: Sekoita keskenään 2,5dl lämmintä vettä, puoli palaa hiivaa, 0,5tl suolaa, 1tl sokeria ja 1 rkl oliiviöljyä. Alusta sekaan n. 5dl durumvehnäjauhoja (tai lado kaikki yleiskoneeseen ja anna koneen vaivata sitkeäksi taikinaksi). Kohota.

Leivo taikinasta soikeita, littanoita (n. 1cm) leipiä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Kohota leipiä hetki ja paista sitten 250-asteisessa uunissa ylätasolla muutaman minuutin ajan, kunnes leivät ovat saaneet hieman väriä ja kohonneet ontoiksi. 

Jugurttikastike: Silppua kourallinen tuoretta korianteria ja raasta yksi valkosipulinkynsi. Sekoita korianteri ja valkosipuliraaste 2dl turkkilaiseen jugurttiin. Mausta mustapippurilla, suolalla ja sokerilla

Kokoaminen: Halkaise pita-leipä esim. saksien avulla ja lado väliin lihaa, minttuhyytelöä, jugurttikastiketta, punasipulia sekä salaattia.

4 kommenttia:

  1. Testaukseen menee!! :) Erittäin herkullisen näköinen & kuuloinen annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pita-leipä on jotenkin tosi kesäinen, kun väliin tulee raikasta salaattia ja jugurttikastiketta :) Ja pulled lamb oli todella hyvää, tulen tekemään jatkossa useamminkin!

      Poista
  2. Täältä ilmoittautuu myös yksi pitaleipäfani! Kotitekoiset hampparitkin nautitaan aina pitaleivillä, kun kaikki perinteiset hampparisämpylät ovat mielestäni liian pullavia. Näyttää kyllä taas NIIN hyvältä annokselta, että kuolat vain valuu näppikselle! :)
    Viimeksi olen valmistanut lampaanjauhelihasta fetajuustotäytteisiä pötkylöitä, joita tungettiin sitten pitaleipien väliin marinoidun punasipulin, kotitekoisen tzatsikin ja tomaatin + salaatin kanssa. Oli myös hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, siis fetajuustotäytteiset lammaspötkylät kuulostaa ihan ylihyvälle! Menee tässä keittiössä testiin heti :) Ja hyvä idea käyttää pitaleipää myös hampurilaisen kanssa, sillä minäkin tuskailen joskus liian paksun sämpylän kanssa. Seuraavaksi tehdäänkin hampurilaisia pitaleivällä :)

      Poista