tiistai 18. joulukuuta 2012

Joulupöydän kunkku: lohihyytelö

Lohihyytelö


Meidän perheen joulupöydässä kinkku ei ole koskaan ollut kunkku. Tai ainakaan siitä lähtien, kun äiti teki ensimmäistä kertaa lohihyytelöä. Sen jälkeen lohihyytelöstä on tullut perinne, josta ei luovuta. Koskaan. Koko suku taitaa olla sitä mieltä. Lisäksi hyytelöä pitää olla riittävästi, että sitä voi napostella leivän päällä koko pyhien ajan. Voi nam!

En tiedä äitini perinteistä ohjetta, mutta tein ihan sattumalta jouluruokahimoissani hyvin samanmakuista versiota. Sopii muuten mainiosti hapankorpun päälle!

Lohimousse


Lohihyytelö

2 dl kermaa
100 g piparjuurituorejuustoa
2 dl kermaviiliä
100 g kylmäsavulohta
1/2 dl ruohosipulisilppua
1 tl suolaa
mustapippuria
4 liivatelehteä
1 sitruunan mehu
n. 100 g mätiä
mätiä, ruohosipulia tai tilliä ja sitruunanlohkoja koristeluun

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa piparjuurituorejuusto pehmeäksi ja lisää mukaan kermaviili. Mikäli seos on möykkyinen, näytä sille hieman sähkövatkainta.

Paloittele kylmäsavulohi ja lisää se kermaviiliseokseen. Lisää myös ruohosipuli, hieman suolaa ja kunnon rouhaisu mustapippurilla.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä (n. 5min). Purista sitruunan mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Sekoita liivatteet mehuun. Sekoita liivate kermaviiliseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi mäti ja kermavaahto.

Kaada seos kelmulla vuorattuun astiaan, esimerkiksi muovirasiaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia. 

Kaada hyytelö tarjoilulautaselle ja koristele.

Jouluruoka

9 kommenttia:

  1. Taivaallisen näköistä! Mun jouluherkku on mätivoileivät. Voita, smetanaa ja lohenmätiä. Mutta tämä näyttää juuri siltä miltä kuivailetkin! Taidan tehdä meidän perheen joulupöytään! Kiitos kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah tää on niin hyvää! Ihan harmittaa, että omani loppui eilen! Olisin voinut syödä sitä ainakin viikon putkeen :) Jos tykkäät mätivoileivistä niin varmasti tykkäät tästäkin!

      Poista
  2. Onpas kiva idea! Pitää ehkä ensi jouluna kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata odottaa jouluun, kokeilla voi jo vaikka tammikuussa ;) Nim. aikoo tehdä lohihyytelöä mahdollisimman pian uudelleen ja syödä kaiken itse! :)

      Poista
  3. Voinko tehdä ilman mätiä? Haluaisin tehdä tämän pojan valmistujaisiin, mutta ilman mätiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti pystyy, tuskin rakenne siitä ainakaan kärsii :) Ehkä lohta voisi laittaa sen sijaan hieman enemmän? Kannattaa tehdä koeversio ennen juhlia.

      Poista
  4. Tää on niin hyvää,kiitos ohjeesta! Olen hieman itse muokannut ohjetta. Laitan maustamatonta tuorejuustoa, vähemmän sitruunamehua ja tuplat lohta. Onneks tätä saa taas pian 😊🌲❄️

    VastaaPoista
  5. Tätä teen joka joulu ja on suvun suosikkiherkku. Nyt teen myös synttäriherkuksi ja yllätän porukat 😋.

    VastaaPoista
  6. Voisikohan tämän tehdä
    ennakkoon ja pakastaa?

    VastaaPoista